Изходът от безпрецедентната патова ситуация , в която изпадна  48-ото

...
Изходът от безпрецедентната патова ситуация , в която изпадна  48-ото
Коментари Харесай

Конституционалисти: Изходът от патова ситуация, в която изпадна НС, е кворумът да бъде свален

Изходът от невижданата патова обстановка, в която изпадна  48-ото Народно заседание,  е  кворумът  да бъде свален и залата да уточни председател  с по-малко от 121 гласа.  Такива мнения показаха конституционалисти пред  NOVA.

Възможно ли е въпросът да бъде подложен на масата на Конституционния съд?

Най-бързият излаз от обстановката е, ако  кворумът в зала падне, счита докторът по конституционно право  Симона Велева.

Шеф на Народното събрание се избира с нормално болшинство.  " Конституцията няма никакъв проблем, който да основава или да се постанова някаква смяна, която да ни изведе от този проблем. Напротив -  необходима е политическа воля, нужен е консенсус ”, счита Велева.

Според доцент Наталия  Киселова,  обаче, избавителната концепция, която предложиха през вчерашния ден от " Демократична България ” за  ротация  на ръководител,  не е за отменяне.

" Много е евентуално да няма  действителен   изход  даже и след отдръпването на господин Минчев. Това, което Христо Иванов предложи, е европейска процедура и не биваше да бъде отхвърлена толкоз бързо. Това щеше да даде опция на Политическа партия първи да претендират да ръководят Народно събрание. Конституцията не планува никаква ротация. Дори и да се схване подобен модел, той ще бъде на добра дума - джентълменско съглашение. Тук не може да се приказва за годно юридическо избиране на двама ръководители, които да се сменят между тях ”, безапелационна е доцент Киселова.

Така  първото съвещание на Народното събрание може да продължи и доста по-дълго, в сравнение с си представяме. Юристите обаче са безапелационни -  ремонт на Конституцията не е необходим.

Възелът  в 48-ото Народно събрание  може да бъде развързан единствено от самите политици. Има алтернатива въпросът да бъде отвеян и в  Конституционния съд.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР